Bewust biologisch vlees kopen...en dan ook nog van lokale boeren

Dat bewuster leven van mij gaat soms juist heel onbewust. Vaak kan ik helemaal niet een moment terughalen waarop ik bewust besloten heb het anders te doen. Bewustwording gaat geleidelijk. Allemaal deelbesluiten die samen een groot besluit vormen.

En opeens zit je in een fase dat je het allemaal heel anders doet dan vroeger en dat je ook niet meer terug wilt naar je oude keuzes.

Zo ging ik van af-en-toe biologisch vlees uit de supermarkt, naar vaker biologisch vlees van de biologische slager, naar minder vlees, naar liever traditionele rookworsten in plaats van fabrieksrookworsten (die blijkbaar helemaal niet gerookt worden, maar waar alleen een rookgeur aan wordt toegevoegd), naar alleen nog maar biologisch vlees rechtstreeks van de boerderij.
Ik ben duidelijk geen vegetariër, ik hou erg van vlees. Ik kan heel goed eten zonder vlees, maar ik heb gemerkt dat de voedingstoffen van vlees mij heel goed doen.

Het rundvlees en kip halen we van boerderij De Weide Blik, een zorgboerderij bij ons in de buurt. De boer is een zachtaardige man met idealen. Hij heeft ook nooit haast. Vaak heb ik de kinderen bij me en als er een kalfje is dan mogen we even kijken. Gemma blijft overigens liever in de auto zitten, want het stinkt op de boerderij....

Zorgboerderij De Weide Blik bron: website

Het leerzame van vlees rechtstreeks van de boer kopen is dat je te maken krijgt met schaarste. De koe levert het vlees en als er niet voldoende vlees van de koe komt, dan is er weinig variatie in vlees. Dan is er bijvoorbeeld geen suddervlees, maar vooral gehakt. Voorheen zou ik dat irritant vinden, maar nu vind ik het inspirerend. Het maakt me bewuster van het proces van koeien houden (als in: koeienhouderij), en wat de koe uiteindelijk allemaal levert. Ik word er juist creatiever van met het koken en ik laat het nu wel uit mijn hoofd om vlees te verspillen.

Het kippenvlees wat deze boer verkoopt komt van een kippenboerderij uit de regio (ben even vergeten waar). Alleen wanneer hij daar in de buurt is geweest om een koe te laten slachten, neemt hij nieuwe voorraad kip mee. Hij gaat er niet speciaal voor rijden. Ik kan dat wel waarderen. Als het er niet is, dan is het er niet. Soms is het zo simpel.

Op een streekproductenmarkt hadden we vorig jaar kennisgemaakt met het varkensvlees van Waddenvarkens. Een zeer kleinschalige varkensboerderij in Uithuizermeeden waar ook zogenaamde bofkippen rondlopen. Bofkippen in plaats van plofkippen. Zowel varkens als kippen worden biologisch gehouden. Je kunt het vlees van Waddenvarkens op streekmarkten kopen, maar ook via hun webwinkel. Ik wilde de boerderij wel eens zien en vorig weekend zijn we er heen gereden.
Een superleuke kennismaking. We kregen een enthousiaste rondleiding van oudste dochter (12j) en (schoon)moeder, want de boer en de boerin stonden beiden op een markt.

Dit is het verhaal over het ontstaan van hun varkensboerderij : 'In oktober 2011 zijn onze eerste 4 biggetjes bij ons op de boerderij gekomen. Babs, Rosie, Knor en Krul. Aan tafel kregen we vaak van onze kinderen de vraag of het vlees wat we aten van een dier kwam wat een goed leven had gehad. Dit zette ons aan het denken. We aten wel biologisch vlees maar of het dier nu een goed leven had gehad dat wisten we niet precies. Daarom maar het besluit genomen om zelf varkens aan te schaffen en het hele traject van big tot slager te kunnen volgen. Dit is ons zo goed bevallen, dat we hebben besloten dit voor meer mensen mogelijk te maken.' (tekst van hun website)





Wat ik las over hun bofkippen was voor mij nieuw: de kippen van biologisch vlees dat je in de supermarkt koopt, zijn doorgaans 11 weken oud. De kippen van Waddenvarkens zijn 16 tot 24 weken oud. Dat vlees is meer rosé en heeft meer smaak. Dat verklaarde voor mij meteen waarom ik de biologische kip van de supermarkt niet zo lekker vond als die van de Weide Blik (want dat vlees is ook rosé). In Zweden hebben we regulier vlees gegeten, maar ik vond het een verschrikking om mee te koken. Toen wist ik dat ik niet meer terug zou kunnen naar altijd industrievlees.



Vanuit de schuur wordt niet alleen het vlees verkocht maar ook leuke kringloopspullen, kinderkleding, handgemaakte snuisterijen.

Zowel het vlees van De Weide Blik als Waddenvarkens is vacuüm verpakt en ingevroren.
Mijn vriezer is eerst weer aangevuld...




7 opmerkingen

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed bezig! Ik wou dat er meer mensen waren die zo onbewust bewust bezig zijn :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat fijn dat je zo je adressen ontdekt waar je goed vlees kunt kopen. En het is natuurlijk ook heel goed voor de bewustwording van je meiden... Dat is net zo met groenten uit de tuin. Dan zien ze ook waar het groeit en wat je er voor moet doen voordat je een bietje hebt... Jullie zijn echt goed bezig hoor... Knap!
    Fijne zondag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ga ook al sinds jaar en dag naar de bioslager en zou niet meer anders willen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Volgens mij woon je bij mij in de buurt, ik ken nl de boerderij ;-)
    Gr. Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wie weet komen we elkaar een keer tegen! Ben je wel eens op die boerderij geweest?

      Verwijderen
  6. Ik koop mijn vlees direct bij een slachterij. Daar weet ik wat de herkomst is van de dieren. Dat vind ik wel zo fijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!